• 30 ΟΚΤ 23

  Το Ιατρικό Πτολεμαΐδος, πρωτοπορεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμβάλλοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και σας προσκαλεί σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

  Ο δωρεάν εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • μέτρηση της γλυκόζης αίματος νηστείας,
  • μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και
  • γενική ούρων, πρώτης πρωινής ούρησης.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

   Μάστιγα της σύγχρονης εποχής αποτελεί η συγκεκριμένη νόσος που προσβάλει περίπου 1 στους 10 ενήλικες, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, πλέον, γίνει διάγνωση, οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται ήδη σε φάση επιπλοκής.

  Συγκεκριμένα, μη-σωστή αξιοποίηση ή ανεπάρκεια της ινσουλίνης από τον οργανισμό, συνεπάγεται την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές, όπως στα μάτια, στην καρδιά, στα αγγεία, στα νεφρά, στο δέρμα, στα πόδια κι ούτω καθεξής.

   

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε:

  • Διαβήτη τύπου Ι, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά σε άτομα νεαρής, συνήθως, ηλικίας και θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια
  • Διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως υπέρβαρους ή με μεταβολικό σύνδρομο, και
  • Διαβήτη κύησης στον οποίο η διαταραχή των υδατανθράκων διαγιγνώσκεται κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της κύησης

   

  Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων των επιπέδων γλυκόζης, είτε σε τυχαία εξέταση είτε επί της εμφανίσεως συμπτωμάτων. Πιθανά συμπτώματα που αφορούν όλους τους τύπους Διαβήτη είναι: πολυδιψία, ξηροστομία, πολυουρία, μειωμένη αντοχή, έντονη κόπωση, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους και θολή όραση. Ωστόσο, σε πρώιμα στάδια, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Photostream