• Μικροβιολογικό εργαστήριο

    Στο μικροβιολογικό μας εργαστήριο εκτελούνται όλες οι αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές και ανοσολογικές εξετάσεις.

    Μπορούν να πραγματοποιηθούν εξατομικευμένα check-up βασιζόμενα σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, διατροφική δυσανεξία και αλλεργίες, νεοπλασίες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έλλειψη βιταμινών κ.α. καθώς και προληπτικά check-up ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα αιμοληψίας κατ΄ οίκον κατόπιν ραντεβού, ειδικά για άτομα με κινητικά και αλλά σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Τα αποτελέσματα δίνονται από τον ιατρό βιοπαθολογο 18.00 – 20.00 το απόγευμα με την απαραίτητη επεξήγηση των αποτελεσμάτων και αν απαιτούνται κάποιες πρώτες οδηγίες. μπορούν επίσης να αποσταλούν με e-mail σε εσάς και στον ιατρό σας.

    Λειτουργεί καθημερινά 7.30 – 14.00 και 17.30 – 20.00 το απόγευμα εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Αιμοληψίες εκτελούνται καθ΄ όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας.

    Επιστημονική ομάδα

  • Ιατρείο Γενικής Ιατρικής

    Σε όλα τα σύγχρονα και πλέον εξελιγμένα συστήματα υγείας ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός είναι ο ιατρός στον οποίο αναφέρεται κάθε άτομο για οποιοδήποτε θέμα της υγείας του, ανεξάρτητα από τη φύση του προβλήματος, το φύλο του, την ηλικία και κάθε άλλο χαρακτηριστικό.Στόχος του Γενικού Ιατρού είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων όπως: λοιμώξεις, κρίση υπέρτασης, σακχαρώδης διαβήτης, κεφαλαλγία, αυχεναλγία, οφθαλμαλγία, τραύματα κτλ και η πιθανή παραπομπή στον αντίστοιχο εξειδικευμένο Ειδικό Ιατρό.Με αυτόν τον τρόπο συνεργάζεται με εξειδικευμένους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπου απαιτείται, έχοντας πάντα την ευθύνη της ομαλής και ορθολογικής συνέχειας κάθε θεραπείας, ώστε αυτή να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.Επιμελείται την πρόληψη με την ευρεία έννοια σε όλα τα επίπεδα (εμβολιασμοί, αγωγή υγείας για το κάπνισμα, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή κλπ, προστασία αδύναμων ατόμων όπως ΑΜΕΑ, παιδιά (booling), εξαρτημένοι ασθενείς, μετανάστες, συμβολή σε κοινωνικές δράσεις.Είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια συνέχιση της οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής μέσα από δομημένη επικοινωνία γιατρού-ασθενή.Είναι κύρια, ολιστικά, σφαιρικά και διαχρονικά υπεύθυνος για την υγεία και την ευεξία των ατόμων που έχουν αναφερθεί σε αυτόν, ώστε κάθε άτομο που έχει στην ευθύνη του να έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.Ο Γενικός Ιατρός του Κέντρου μας πραγματοποιεί:ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

    Επιστημονική ομάδα

  • Γαστρεντερολογικό – Ηπατολογικό (Ενδοσκοπικό Εργαστήριο)

    Κύριος στόχος του είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών προβλημάτων των ασθενών με σεβασμό και υπευθυνότητα.

    Η πρόληψη των παθήσεων του πεπτικού συστήματος στηρίζεται στην υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε, την εμπειρία του υπεύθυνου ιατρού και την αξιοποίηση νέων θεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών.

    Η στελέχωση του τμήματος από Αναισθησιολόγο δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης όλων των ενδοσκοπικών πράξεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές Ασφάλειας και Ποιότητας της σύγχρονης Ιατρικής. Οι ασθενείς λαμβάνουν ήπια καταστολή (μέθη) και αποχωρούν λίγη ώρα μετά χωρίς να έχουν οποιαδήποτε δυσάρεστη μνήμη.

    Το Γαστρεντερολογικό τμήμα του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου “Ιατρικό Πτολεμαΐδος”.

    Παρέχει όλες τις δυνατότητες για ολοκληρωμένη διάγνωση και ενδοσκοπική θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος όπως:

    • Ανώδυνη διαγνωστική και θεραπευτική ενδοσκόπηση με καταστολή από αναισθησιολόγο.
    • λειτουργικές εξετάσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού
    • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφάγος Barrett
    • Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου
    • Νόσος Crohn,ελκώδης κολίτιδα. Διάγνωση-θεραπεία- παρακολούθηση
    • Αχαλασία οισοφάγου,διάγνωση και αντιμετώπιση
    • Χρόνια δυσκοιλιότητα
    • Εκκολπωματική νόσος
    • Ευερέθιστο έντερο
    • Κοιλιοκάκη

    Προετοιμασία Κολονοσκόπησης Μέθοδος 1
    Προετοιμασία Κολονοσκόπησης Μέθοδος 2

    Επιστημονική ομάδα

  • Ορθοπαιδικό ιατρείο

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός ειδικεύεται στην θεραπεία παθήσεων των οστών και της σπονδυλικής στήλης σε ενήλικες και παιδιά. Ασχολείται και παρακολουθεί ασθενείς με κατάγματα άνω, κάτω άκρων και ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης τα οποία δύναται να αντιμετωπίζονται συντηρητικά με γύψο ή νάρθηκα είτε χειρουργικά, ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις των οστών όπως η οστεοαρθρίτιδα, διάφορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μεταβολικά νοσήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα. Ελέγχει, κατευθύνει και επανεξετάζει ασθενείς με οστεοπόρωση.

    Συμπτώματα όπως η οσφυαλγία η ισχιαλγία η αυχεναλγία καθώς και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η δισκοκήλη στην οσφύ (μέση) ή τον αυχένα ανήκουν στο πεδίο κλινικής εξέτασης του. Πόνος στο γόνατο το ισχίο και γενικότερα όλες τις αρθρώσεις του σώματος αποτελεί πεδίο του ορθοπεδικού χειρουργού.

    Ο ορθοπαιδικός χειρουργός του κέντρου μας είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία της δισκοκήλης στην μέση με διαδερμική έγχυση – δισκοπλαστική καθώς και την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων – παθήσεων του ώμου και του γόνατος με την αναίμακτη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Επίσης είναι εξιδεικευμένος στην ορθοπεδική παίδων.

    Ο ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΕΝΕΣΙΜΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΚΩΣΗ – ΘΛΑΣΗ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΜΥΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ,ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ, ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ, ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ, ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ – ΡΑΧΙΑΛΓΙΑ, ΠΟΝΟΙ ΩΜΟΠΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΧΗΣ, ΔΙΣΚΟΚΗΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΤΙΔΕΣ.

    Στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που εκτελεί ο ορθοπεδικός χειρουργός του κέντρου μας συμπεριλαμβάνονται:

    • Αρθροσκόπηση ώμου (ρήξη τενόντων, αστάθεια)
    • Αρθροσκόπηση γόνατος (ρήξη μηνίσκων και χιαστών συνδέσμων)
    • Θεραπεία δισκοκήλης με αναίμακτη διαδερμική έγχυση – δισκοπλαστική
    • Χειρουργική θεραπεία καταγμάτων άνω και κάτω άκρων με αναίμακτες τεχνικές περιορισμένης τομής – προσπέλασης
    • Ολική αρθρoπλαστική γόνατος και ισχίου με αναίμακτη τεχνική περιορισμένης προσπέλασης.
    • Μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία στον χώρο του κέντρου.

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

    Το PRP είναι αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι το μέσο για τη διαβίβαση των αυξητικών παραγόντων που επάγουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, οστεοβλαστών και ενδοθηλιακών κυττάρων με σκοπό την προώθηση και την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών. Το αυτόλογο πλάσμα προκύπτει από αιμοληψία και φυγοκέντριση του αίματος σε ειδικά σχεδιασμένους σωλήνες και συγκεκριμένες συνθήκες φυγοκέντρισης. Στο ιατρικό μας κέντρο, η διαδικασία αιμοληψίας, φυγοκέντρησης και έγχυσης των αυξητικών παραγόντων του πλάσματος από το αίμα του ασθενούς διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υποβοήθηση των υπερήχων. Αποτελεί την πλέον προηγμένη βιολογική συντηρητική θεραπεία αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων και παθήσεων (χόνδρινων και τενόντιων κυρίως βλαβών).

    ΕΝΕΣΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ – Η ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ, Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ, ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 5Η ΚΑΙ 6Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΟΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ, ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΟΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ, ΤΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΥΠΟΥ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑΣ, ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ, ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ, ΓΟΝΑΛΓΙΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΣΧΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

    Χρόνιοι πόνοι όπως οι πόνοι στη μέση τον αυχένα, γύρω από τον ώμο τον αγκώνα και το γόνατο η στο πέλμα αλλά και πρόσφατοι τραυματισμοί όπως τενοντίτιδες ή διαστρέμματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σήμερα με αυτή τη φυσική θεραπεία. Αναλόγως της βαρύτητας και της χρονιότητας του προβλήματος μπορεί να απαιτηθούν από 3 – 10 συνεδρίες, συνήθως σε χρονική απόσταση 3 –7 ημερών. Ανάλογα με την περιοχή που πάσχει υπάρχει εξειδίκευση στο σκεύασμα του Κολλαγόνου που θα χρησιμοποιηθεί (δηλαδή άλλου τύπου σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις του γόνατος και άλλο σε παθήσεις του ώμου). Οι εγχύσεις γίνονται στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Γίνεται χρήση πολύ μικρής και ατραυματικής βελόνης και το περιεχόμενο εγχέεται διαδερμικά στο υποδόριο απ’ όπου το Κολλαγόνο θα απορροφηθεί στα βαθύτερα στρώματα του σώματος. Η διαδικασία, παρότι ενέσιμη, δεν είναι επίπονη ούτε έχει παρενέργειες και ο ασθενής μπορεί να έλθει και να φύγει μόνος του από το ιατρείο.

    ΙΔΑΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ Η ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟ ΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΕΣΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΚΚΡΙΩΜΑ (ΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΙΣΤΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ.

    ΤΟ ΕΝΕΣΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ.

    ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

    ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ – ΡΑΧΙΑΛΓΙΑ – ΑΛΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΠΟΝΟΙ ΡΑΧΗΣ ΠΛΑΤΗΣ – ΙΝΙΜΥΑΛΓΙΑ

    ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

    ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (ΩΜΟΥ, ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΧΕΙΡΟΣ)

    ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΘΛΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ, ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΔΙΑΣΤΡΕΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣ Κ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ, ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ)

    ΠΟΝΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ – ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΤΙΔΕΣ – ΚΑΡΠΙΑΙΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ, ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ.

    ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ.

    Δύναται η έγχυση, να εκτελεστεί υπό υπερηχογραφικό έλεγχο κάτι το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρικό μας κέντρο.

    ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

    Επιστημονική ομάδα

  • Ενδοκρινολογικό ιατρείο

    Το πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο και ένας σύντομος κατάλογος παθήσεων που εμπίπτουν σε αυτό είναι:

    • Σακχαρώδης διαβήτης τ. 1, 2 και κυήσεως
    • Δυσλιπιδαιμίες
    • Παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού
    • Παθήσεις του θυρεοειδούς
    • Διαταραχές του ασβεστίου
    • Γυναικεία και ανδρική οστεοπόρωση
    • Παθήσεις των επινεφριδίων
    • Παθήσεις της υπόφυσης και του υποθαλάμου
    • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
    • Εμμηνόπαυση και ορμονική θεραπεία υποκατάστασης
    • Υπερτρίχωση και ακμή
    • Διαταραχές αναπαραγωγής
    • Πρώιμη και καθυστερημένη εφηβεία
    • Διαταραχές σωματικής ανάπτυξης

    Δέχεται κατόπιν ραντεβού. Τηλ. 2463055800-808 και 2463115911

    Επιστημονική ομάδα

  • Ανδρολογικό - Ουρολογικό ιατρείο

    • Ανδρολογία

      Η Ανδρολογία είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό/γεννητικό σύστημα του άνδρα.

      Το γεννητικό σύστημα του άνδρα αποτελείται από το πέος, τους όρχεις και την εκφορητική οδό του σπέρματος.

      Κύριες κατηγορίες της ανδρολογίας

      • Ανδρική Υπογονιμότητα
      • Στυτική Δυσλειτουργία
      • Πρόωρη Εκσπερμάτιση
      • Νόσο του Peyronie
      • Κατάγματα πέους
    • Ουρολογία

      Η Ουρολογία είναι μία χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με τη μελέτη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών καθώς και των παθήσεων του γεννητικού συστήματος του άνδρα.

      Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Σκοπός του συστήματος είναι η παραγωγή και η αποβολή των ούρων και η διατήρηση του ισοζυγίου ύδατος/ηλεκτρολυτών.

      Οι ουρολογικές παθήσεις ταξινομούνται στις παρακάτω:

      1. Παθήσεις του προστάτη αδένα
        1. Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη(ΚΥΠ)
        2. Προστατίτιδα
        3. Καρκίνος του Προστάτη
      1. Όγκοι του Ουροποιητικού Συστήματος
        1. Καρκίνος νεφρών και ουρητήρων
        2. Καρκίνος ουροδόχου κύστεως
      1. Καρκίνος όρχεων
      2. Καρκίνος πέους
      3. Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος
        1. Λοιμώξεις στον άνδρα
        2. Λοιμώξεις στη γυναίκα
      1. Λιθίαση ουροποιητικού συστήματος
      2. Ακράτεια ούρων
        1. Ανδρική ακράτεια
        2. Γυναικεία ακράτεια
      1. Φίμωση
      2. Υδροκήλη
      3. Κιρσοκήλη
    • Συχνότερα Ουρολογικά - Ανδρολογικά Συμπτώματα

      Τα ουρολογικά – ανδρολογικά συμπτώματα που προκαλούν παθήσεις και χρήζουν διερεύνησης και σωστής αντιμετώπισης από τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο είναι τα ακόλουθα:

      α. Κωλικός νεφρού-ουρητήρα(πόνος στη περιοχή του νεφρού με /ή κατεύθυνση προς τα γεννητικά όργανα).

      β. Ορχεοδυνία(πόνος στο όσχεο).

      γ. Προστατοδυνία(πόνος ή δυσφορία στα γεννητικά όργανα, το πρωκτό, το περίνεο, υπερηβικά, στη ουροδόχο κύστη, ή στη βουβωνική χώρα).

      δ. Συχνοουρία(όταν ο αριθμός των ουρήσεων είναι πάνω από 8 το 24ωρα, και η ποσότητα των ούρων είναι μικρότερη από 200 ml).

      ε. Νυκτουρία(ούρηση πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου).

      στ. Δυσουρία(δυσκολία στην ούρηση που συνήθως συνοδεύεται από καύσο ή πόνο).

      ζ. Αιματουρία(εμφάνιση αίματος στα ούρα).

      η. Πυουρία(παρουσία λευκοκυττάρων/πυοσφαιρίων στα ούρα).

      θ. Ολιγουρία-Ανουρία(μειωμένη παραγωγή ούρων)

      ι. Πολυουρία(η ποσότητα των ούρων που υπερβαίνει τα 2,5 λίτρα το 24ωρο).

      κ. Ενούρηση(ακούσια απώλεια ούρων από το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδίως τη νύχτα στο κρεβάτι η οποία συμβαίνει 2 φορές την εβδομάδα κατά τους τελευταίους 3 μήνες και το παιδί έχει ηλικία μεγαλύτερη των 5 ετών).

      λ. Ακράτεια ούρων(απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενή).

      μ. Ουρηθρικό έκκριμα(λευκωπό παχύρευστο δύσοσμο ή άοσμο υγρό στο έξω στόμιο της ουρήθρας συνήθως με συνοδό αίσθημα καύσου κατά την ούρηση).

      ν. Αιμοσπερμία(παρουσία αίματος στο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση).

    • Βιογραφικό σημείωμα

      Αναστάσιος Κ. Συλάκος, MD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

      1999             Άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος(Διεύθυνση Υγιεινής Νομαρχίας Ιωαννίνων).

      1999             Εκπαίδευση στα τμήματα παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα (τρίμηνη χειρουργική ειδικότητα).

      1999-2000   Υπηρεσία Υπαίθρου Κ.Ι Πωγωνιανής Κ.Υ Δελβινακίου.

      2000-2001    Άσκηση χειρουργικής ειδικότητας στο Τμήμα Γενικής Χειρουργικής Νοσοκομείου Φιλιατών.

      2002-2006    Εκπαίδευση στην ειδικότητα της Ουρολογίας, Τμήμα Κλινικής Ουρολογίας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

      2004               1ο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Ουρολογικό Λαπαροσκοπικό Σεμινάριο στη Πάτρα.

      2005-2006    Εκπαίδευση στην ειδικότητα της Παιδιατρικής  Ουρολογίας, Τμήμα Κλινικής Ουρολογίας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τόττορι Ιαπωνίας(Dept of Urology, Tottori University of Japan).

      2006               Τίτλος ειδικότητας Χειρουργός Ουρολόγος(Διεύθυνση Υγιεινής Νομαρχίας Ιωαννίνων).

      2011               Πρακτική σειρά μαθημάτων στην υπερηχογραφία και βιοψία του προστάτη αδένα/3ο Διεθνές Εργαστήριο στη βιοψία του προστάτη, Λισσαβώνα. (12th Practical Course Prostate Ultrasound and Biopsy/3th International Workshop on Prostate Biopsy, Lisbon).

      2014              Εκπαίδευση στο χειρουργικό σύστημα  daVinci  στο πρόγραμμα “Ρομποτική Υποβοήθηση στην Ουρολογία” της  Α’ Πανεπιστημιακής  Ουρολογικής Κλινικής  του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Λαϊκό”.

      Υποψήφιος διδακτορικής διατριβής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

      1997-1999     Ιατρικά μαθήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στους κληρωτούς στρατιώτες και στους μόνιμους αξιωματικούς του στρατού.

      2000               Εκπαιδευτής στο μάθημα ατομικής και δημόσιας υγιεινής στους μαθητές μέσης τεχνικής επαγγελματικής νοσηλευτικής σχολής του Π.Ν.Ι Χατζηκώστα.

      2000-2001     Συμμετοχή στην εκπαίδευση των αγροτικών ιατρών στο Γ.Ν Φιλιατών.

      2001                Υπεύθυνος Ιατρός στη χειρουργική ομάδα κατά τη διεξαγωγή του διεθνούς Super Rally, 2001,(Federation of Harley-Davidson Clubs Europe (FH-DCE).

      2003-2005     Διδασκαλία στην πρακτική άσκηση των Δ’ ετών φοιτητών του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

      2007               Εκπαιδευτής στη σχολή του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα

      2008-2010     Κλινικός Ουρολόγος στο ΙΚΑ Ιωαννίνων.

      Από   2006     Κλινικός Ουρολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο.

      ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

      21th European Association of Urology (EAU) Annual Congress, Paris, France, 5-8 April 2006. A. Sylakos. Experimental models of left varicocele in animals: What have we learned(EAU Section Meetings)

      TΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

      14ο Διαπανεπιστημιακό Ακτινολογικό συνέδριο, Κρήτη 11-14 Νοέμβρη 2004. Η πολυτομική αξονική ουρογραφία στην διερεύνηση της αιματουρίας. Α. Τσίλη, Κ. Τσαμπούλας, Φ. Κατζιώτη, Δ.Μπαλτογιάννης, Αν.Συλάκος, Ν.Σοφικίτης, Σ.Εφραιμίδης.
      Η ανακοίνωση αυτή τιμήθηκε με έπαινο.

      ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

      Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία

      Ενδοουρολογική Κοινότητα

      Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

      Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία

      ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ  (12)

      ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ)   (16)

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ   (26)

      ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ   (3)

      ANAKOINΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ   (24)

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ   (6)

      ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (ΣΥΝΕΔΡΙΑ) (23)

      ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (ΣΥΝΕΔΡΙΑ)  (15)

  • Αλλεργιολογικό ιατρείο

    Α Λ Λ Ε Ρ Γ Ι Α : Μια σύγχρονη επιδημία!

    Ετυμολογικά, η λέξη αλλεργία είναι σύνθετη και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο» άλλος (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) & έργο (=δράση του οργανισμού).

    Η Αλλεργία είναι μία νόσος ή μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική και λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού μας εναντίον αθώων – αβλαβών ουσιών, των αλλεργιογόνων. Τα αλλεργιογόνα δεν προκαλούν καμία αντίδραση στα μη-αλλεργικά άτομα.

    Δεδομένα σχετικά με την Αλλεργία:

    • Ευαισθητοποιημένος δε σημαίνει και απαραίτητα αλλεργικός.
    • Η αλλεργία, συνήθως, αρχίζει νωρίς στην παιδική ηλικία και επιμένει για πολλά χρόνια, συχνά για πάντα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
    • Τα αλλεργικά νοσήματα αποτελούν τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες.
    • Οι ασθενείς με ένα αλλεργικό νόσημα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περισσοτέρων αλλεργιών.
    • Στα παιδιά πολύ συχνά ένα αλλεργικό νόσημα ακολουθεί κάποιο άλλο. Συνήθως η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται πρώτη (αλλεργική παρέλαση).
    • Το παιδί με άσθμα μπορεί να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες, αρκεί το άσθμα του να είναι ελεγχόμενο.
    • Οι αλλεργίες έχουν σημαντική κληρονομική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνισή τους χωρίς προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.

    Συνήθη Αλλεργικά Νοσήματα:

    • Αλλεργική ρινίτιδα
    • Αλλεργικό άσθμα
    • Ατοπική δερματίτιδα
    • Έκζεμα
    • Κνίδωση
    • Αγγειοοίδημα
    • Τροφική Αλλεργία
    • Φαρμακευτική Αλλεργία
    • Αλλεργία σε Υμενόπτερα (μέλισσα & σφήκα)

    Υπηρεσίες Ιατρείου:

    • Κλινική εξέταση
    • Δερματικές δοκιμασίες
    • Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας
    • Δοκιμασίες πρόκλησης
    • Ανοσοθεραπεία

    Θεραπείες:

    • Ειδική Ανοσοθεραπεία
    • Ειδική Φαρμακευτική συντηρητική αγωγή
    • Ειδικές οδηγίες αποφυγής ένοχων αλλεργιογόνων
    • Μονοκλωνικά αντισώματα
    • Ρύθμιση φαρμακευτικών αλλεργιών

    Συμβουλές:

    • Η ένεση κορτιζόνης δεν έχει θέση στην άμεση αντιμετώπιση του αναφυλακτικού σοκ.
    • Κρατείστε τα παράθυρα του σπιτιού σας κλειστά σε ώρες υψηλής γυρεοφορίας ή όταν υπάρχει αέρας.
    • Για να κρατήσετε τα αλλεργιογόνα μακριά από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, φορέστε γυαλιά ηλίου ή μάσκα.

    Μπορεί η Αλλεργία να αποτελεί την πιο σύγχρονη επιδημία, όμως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μαζί. Ελάτε, σας περιμένουμε!

    Επιστημονική ομάδα

  • Αναισθησιολογικό τμήμα

    Χορήγηση Αναισθησίας ή καταστολής στο Ιατρικό  Πτολεμαΐδας

    Στην εποχή που ζούμε, την «εποχή της τεχνολογίας», «ειδικές» εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση του γαστρεντερικού συστήματος  (γαστροσκόπηση,  κολονοσκόπηση) καθώς και η Επεμβατική πνευμονολογία (Βρογχοσκόπηση ) έχουν γίνει καθημερινή  ρουτίνα στην διαγνωστική και επεμβατική ιατρική. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι εξετάσεις αυτές, βοηθούν τον θεράποντα ιατρό στη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπισή (φαρμακευτική ή επεμβατική). Στόχος είναι  πάντα η βελτίωση της υγείας του ασθενούς και η καλύτερη ποιότητα ζωής του.

    Έχοντας υπ’ όψιν τον φόβο και την αγωνία των ασθενών, έχουμε δημιουργήσει στο ¨Ιατρικό Πτολεμαΐδας¨ ένα ενδοσκοπικό τμήμα που παρέχει τις δυνατότητες ασφαλούς και σωστής εξυπηρέτησης του ασθενούς.

    Οι ειδικοί  Γαστρεντερολόγοι και Πνευμονολόγοι  μπορούν  να τελειώσουν την ενδοσκόπηση ήρεμα και ακίνδυνα, με τη συνδρομή ειδικού Αναισθησιολόγου, ο οποίος αξιολογεί λεπτομερώς τον ασθενή πριν από την έναρξη της εξέτασης. Έτσι η δόση της καταστολής – μέθης ρυθμίζεται ανάλογα με τον ασθενή.

    Ο αναισθησιολόγος παραμένει δίπλα στον ασθενή καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης, παρακολουθώντας τα ζωτικά του όργανα (ΑΠ, σφίξεις, ΗΚΓ) έτσι,  η εξέταση γίνεται ανώδυνα. Ο ασθενής παρακολουθείται στη συνέχεια έως ότου μπορεί να εξέλθει μόνος του από το Ιατρικό Κέντρο και να επανέλθει σε απλές δραστηριότητες (να βαδίσει κανονικά, να μην πονάει, να φάει και να πιει).

    Λίγα λόγια για την αναισθησία  

    H αναισθησία είναι η ιατρική πράξη που καθιστά τον ασθενή παροδικά αναίσθητο στον πόνο ή στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος προκειμένου να διεξαχθεί μια διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη.      

    H αναισθησία προκαλείται με ένα «μείγμα» φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες διοχετεύονται στον οργανισμό μας μέσω ενός μικρού καθετήρα, που τοποθετείται σε φλέβα του χεριού, και έχουν τρεις στόχους: την απώλεια συνείδησης, την αναλγησία και την πλήρη χαλάρωση των μυών.. H δοσολογία και το είδος τους εξαρτώνται από το ιστορικό, το βάρος, την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από τη διάρκεια του χειρουργείου.

    Τις τελευταίες δεκαετίες η εκθετική αύξηση του αριθμού των μη επεμβατικών ή ελάχιστα επεμβατικών διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων έχει οδηγήσει στην ανάγκη χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής ή/και αναλγησίας σε χώρους εκτός νοσοκομείου.

    Η καταστολή χρησιμοποιείται, για να διευκολύνει τους ασθενείς να ανεχθούν δυσάρεστες επεμβατικές ή μη διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις παρουσιάζοντας ορισμένα πλεονεκτήματα:

    • ανακουφίζει το άγχος, την ενόχληση και τον πόνο και έτσι επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται δυσάρεστες τεχνικές και διεργασίες,
    • βελτιώνει την ποιότητα της εξέτασης, χωρίς τον κίνδυνο κάκωσης είτε λόγω ελλιπούς συνεργασίας με τον ασθενή είτε λόγω ανεπιθύμητων επιπτώσεων του stress,
    • διευκολύνει την όλη διεργασία όταν απαιτείται η ακινησία του ασθενούς, ειδικά των παιδιών και μη συνεργάσιμων ενηλίκων.

    Οι τεχνικές ΕΦ καταστολής ή/και αναλγησίας επιτρέπεται να εφαρμόζονται ─ για μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείων σε ενήλικες και παιδιά, όπως: ενδοσκοπικές εξετάσεις  (βρογχοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις)

    Όλες αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ σύντομες ή επιφανειακές, πολλές φορές δεν χρειάζεται γενική αναισθησία. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δοθούν κάποια κατασταλτικά, ηρεμιστικά ή παυσίπονα, ούτως ώστε η διαδικασία της επέμβασης να μπορεί να γίνει καλά ανεκτή από τον ασθενή. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών περιγράφεται με τον αδόκιμο όρο «μέθη». Ο ασθενής, σε αυτήν την κατάσταση, είναι ήρεμος, ακίνητος, δεν πονά, αναπνέει φυσιολογικά μόνος του, αλλά ακούει και καταλαβαίνει αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

    Τι είναι η “Μέθη”;

    Η «μέθη» είναι ένας μη επιστημονικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από μη ειδικούς για να περιγράψει μία κατάσταση κατά την οποία, ο ασθενής δεν έχει ολική απώλεια συνείδησης, αλλά είναι αρκετά ήρεμος και έχει μειωμένη αίσθηση του πόνου ώστε να μπορεί να δεχτεί τη διενέργεια μικροεπεμβάσεων.

    Η «μέθη» επιστημονικά ονομάζεται «επεμβατική ηρέμηση και αναλγησία», ενώ παλαιότερα ονομαζόταν «ενσυνείδητη ηρέμηση ή καταστολή».

    Για τη διενέργεια της χειρουργικής ηρέμησης και αναλγησίας χορηγούνται ηρεμιστικά φάρμακα, τα οποία σε μικρές δόσεις δεν καταστέλλουν ή καταστέλλουν ελάχιστα το καρδιαγγειακό σύστημα και φάρμακα που προκαλούν αναλγησία.

    Τι είναι λοιπόν η ενσυνείδητη καταστολή;

    Η ενσυνείδητη καταστολή (γνωστή ευρέως με τον μη δόκιμο όρο “μέθη”), είναι μια ασφαλής μέθοδος αναισθησίας με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων από τον αναισθησιολόγο και παρακολούθηση (monitoring) των ζωτικών λειτουργιών με αναισθησιολογικό εξοπλισμό.

    Είναι επίσης γνωστή στην βιβλιογραφία ως “ενσυνείδητος καταστολή”  και “ελαφρά καταστολή”). Υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή, να επιλέξουμε το βάθος της αναισθησίας, που ρυθμίζεται εύκολα με τον ρυθμό χορήγησης του φαρμάκου:

    1. Κατάσταση ύπνου με μηδενική αντίληψη από τον ασθενή. Ο ασθενής βρίσκεται είτε σε φυσικό ύπνο είτε σε κατάσταση σημαντικής ψυχικής-διανοητικής χαλάρωσης και κατά την οποία ενώ μπορεί να επικοινωνεί με διαύγεια, έχει περιορισμένη αντίληψη και αδιαφορία για τα συμβαίνοντα στο χώρο (εσωστρέφεια) δηλαδή πλήρη αποσύνδεση από το περιβάλλον Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ότι έχει σχέση με την επέμβαση και ως εκ τούτου να μη θυμάται σχεδόν τίποτα. Αυτό σε συνδυασμό με την κλινικώς εμφανή ψυχική ευφορία που αισθάνεται έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην καταγράφει καμία δυσάρεστη εμπειρία.
    2. Κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, με δυνατότητα επικοινωνίας με τον γιατρό και αντίληψη των γεγονότων αλλά χωρίς ανάμνηση (ο ασθενής δεν θυμάται τί έγινε).
    3. Σημαντική χαλάρωση με αντίληψη και επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά χωρίς πόνο και ταλαιπωρία. Με την ενδοφλέβια καταστολή δεν καταστέλλονται η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, γι′ αυτό έχει υψηλό δείκτη ασφαλείας, ακόμη και για πολύωρες επεμβάσεις, τεκμηριωμένο επιστημονικά.

    Συμπερασματικά για την αναισθησία

    Με ενσυνείδητη καταστολή ο ασθενής βρίσκεται σε φυσικό ύπνο ή σε σημαντική ψυχική-διανοητική χαλάρωση και ευφορία. Οτιδήποτε βιώνει, το βιώνει θετικά και με ευχάριστη ανάμνηση. Δεν ανησυχεί για την έκβαση της επεμβατικής εξέτασης και για την ακρίβεια δεν την σκέφτεται καν (αποσύνδεση από το περιβάλλον). Οι περισσότεροι ασθενείς θυμούνται τις στιγμές της επέμβασης ως μία ευχάριστη εμπειρία. Παράλληλα, στην ενσυνείδητη καταστολή υπάρχει περιορισμένη αντίληψη του χρόνου με συνέπεια ο ασθενής να θεωρεί ότι η όλη διαδικασία κράτησε ένα λεπτό της ώρας ενώ στην πραγματικότητα ήταν 20- 25 λεπτά.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις το τέλος της επέμβασης το εκλαμβάνουν ως αρχή. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την ψυχική ηρεμία και ασφάλεια που προσφέρει αυτή η μέθοδος αφού δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να συνομιλεί με τον γιατρό του. Η ενσυνείδητη καταστολή αποτελεί μοναδική ασφαλή διέξοδο σε αυτές τις περιπτώσεις

    Αξιολόγηση ασθενών

    Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε καταστολή για μια επεμβατική ή μη εξέταση πρέπει να αξιολογούνται πριν τη διαδικασία ώστε να καταστεί δυνατόν να ανιχνευθούν τυχόν ιατρικά προβλήματα και να επιλυθούν πριν τη διαδικασία.         

    Πόσο διαρκεί μία αναισθησία;

    Η διάρκεια της αναισθησίας εξαρτάται από την διάρκεια της Επεμβατική εξέτασης  Σήμερα, ο αναισθησιολόγος έχει στην κατοχή του μία πληθώρα αναισθησιολογικών φαρμάκων και τεχνικών, με τα οποία του δίνεται η δυνατότητα να παρατείνει ή να συντομεύσει την αναισθησία. Γενικά, η αναισθησία αρχίζει 5 λεπτά πριν την επέμβαση και τελειώνει 5 έως 10 λεπτά μετά την επέμβαση.

    Ακολούθως μεταφέρεστε στον θάλαμο ανάνηψης όπου εκεί θα επανακτήσετε τις αισθήσεις και την πλήρη διαύγεια του πνεύματός σας

    Ανάνηψη ασθενών

    Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καταστολή ή/και αναλγησία πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη μεταναισθητική περίοδο σε έναν επαρκώς εξοπλισμένο χώρο ανάνηψης.

    Στον ειδικά διαμορφωμένο αυτόν χώρο, θα παραμείνουν τόσο χρόνο όσο χρειάζεστε να επανακτήσουν πλήρως τις αισθήσεις τους. Ο αναισθησιολόγος, εφόσον κρίνει ότι είναι  αιμοδυναμικά σταθερός και είναι ικανοποιημένος από την ανάνηψη σας, δίνει οδηγίες και ο ασθενής φεύγει από το ιατρικό κέντρο.

    Τα κριτήρια αποχώρησης του ασθενούς από την ανάνηψη είναι:

    1. να έχει πλήρως τις αισθήσεις του και να ανταποκρίνεται κατάλληλα,
    2. να είναι σε θέση να σταθεί και να περπατήσει χωρίς βοήθεια, ενώ εάν είναι διανοητικά ανάπηρος να συμπεριφέρεται όπως και πριν την καταστολή,
    3. να έχουν επιστρέψει τα ζωτικά του σημεία στις κανονικές τους τιμές και να είναι σταθερά για τουλάχιστον 15 λεπτά,
    4. να είναι υπό έλεγχο και εντός αποδεκτών ορίων τυχόν πόνος, δυσφορία, ναυτία και έμετος,
    5. να έχουν δοθεί εγγράφως αναλυτικές οδηγίες

    Επιστημονική ομάδα

  • Νεφρολογικό Ιατρείο

    Το Νεφρολογικό Ιατρείο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες όσον αφορά την αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης, της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, της Διαβητικής Νεφρικής Νόσου, της Οξείας Νεφρικής Βλάβης, της Νεφρολιθίασης, της Πολυκυστικής Νεφρικής Νόσου, των Σπειραματοπαθειών και των Αιματουρικών Συνδρόμων. Βασικός στόχος μας είναι η ολιστική προσέγγιση του αρρώστου, μέσα από την στενή συνεργασία με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ( γενετικός έλεγχος, διατροφικές συμβουλές, βιοψία νεφρού στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία, δυνατότητα νοσηλείας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο κ.α) που σκοπό έχουν την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς μας.

    Επιστημονική ομάδα

  • Κατ΄ οίκον αιμοληψία

    Καλέστε στο 2463055800-808 και 2463115911 για να κλείσετε το κατ’οίκον ραντεβού σας.
    πληροφορίες
  • Ώρες λειτουργίας

    • Δευτέρα & Τρίτη
      7:30 – 20:30
    • Τετάρτη, Πέμπτη &
      Παρασκευή
      7:30 – 15:30 &
      17:30 - 20:30
    • Σάββατο
      9:00 – 15:00

Κλείστε ραντεβού

Ξεφυλλίστε τον πλήρη οδηγό