Χορήγηση Αναισθησίας ή καταστολής στο Ιατρικό  Πτολεμαΐδας

Στην εποχή που ζούμε, την «εποχή της τεχνολογίας», «ειδικές» εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση του γαστρεντερικού συστήματος  (γαστροσκόπηση,  κολονοσκόπηση) καθώς και η Επεμβατική πνευμονολογία (Βρογχοσκόπηση ) έχουν γίνει καθημερινή  ρουτίνα στην διαγνωστική και επεμβατική ιατρική. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι εξετάσεις αυτές, βοηθούν τον θεράποντα ιατρό στη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπισή (φαρμακευτική ή επεμβατική). Στόχος είναι  πάντα η βελτίωση της υγείας του ασθενούς και η καλύτερη ποιότητα ζωής του.

Έχοντας υπ’ όψιν τον φόβο και την αγωνία των ασθενών, έχουμε δημιουργήσει στο ¨Ιατρικό Πτολεμαΐδας¨ ένα ενδοσκοπικό τμήμα που παρέχει τις δυνατότητες ασφαλούς και σωστής εξυπηρέτησης του ασθενούς.

Οι ειδικοί  Γαστρεντερολόγοι και Πνευμονολόγοι  μπορούν  να τελειώσουν την ενδοσκόπηση ήρεμα και ακίνδυνα, με τη συνδρομή ειδικού Αναισθησιολόγου, ο οποίος αξιολογεί λεπτομερώς τον ασθενή πριν από την έναρξη της εξέτασης. Έτσι η δόση της καταστολής – μέθης ρυθμίζεται ανάλογα με τον ασθενή.

Ο αναισθησιολόγος παραμένει δίπλα στον ασθενή καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης, παρακολουθώντας τα ζωτικά του όργανα (ΑΠ, σφίξεις, ΗΚΓ) έτσι,  η εξέταση γίνεται ανώδυνα. Ο ασθενής παρακολουθείται στη συνέχεια έως ότου μπορεί να εξέλθει μόνος του από το Ιατρικό Κέντρο και να επανέλθει σε απλές δραστηριότητες (να βαδίσει κανονικά, να μην πονάει, να φάει και να πιει).

Λίγα λόγια για την αναισθησία  

H αναισθησία είναι η ιατρική πράξη που καθιστά τον ασθενή παροδικά αναίσθητο στον πόνο ή στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος προκειμένου να διεξαχθεί μια διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη.      

H αναισθησία προκαλείται με ένα «μείγμα» φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες διοχετεύονται στον οργανισμό μας μέσω ενός μικρού καθετήρα, που τοποθετείται σε φλέβα του χεριού, και έχουν τρεις στόχους: την απώλεια συνείδησης, την αναλγησία και την πλήρη χαλάρωση των μυών.. H δοσολογία και το είδος τους εξαρτώνται από το ιστορικό, το βάρος, την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τις τελευταίες δεκαετίες η εκθετική αύξηση του αριθμού των μη επεμβατικών ή ελάχιστα επεμβατικών διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων έχει οδηγήσει στην ανάγκη χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής ή/και αναλγησίας σε χώρους εκτός νοσοκομείου.

Η καταστολή χρησιμοποιείται, για να διευκολύνει τους ασθενείς να ανεχθούν δυσάρεστες επεμβατικές ή μη διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις παρουσιάζοντας ορισμένα πλεονεκτήματα:

  • ανακουφίζει το άγχος, την ενόχληση και τον πόνο και έτσι επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται δυσάρεστες τεχνικές και διεργασίες,
  • βελτιώνει την ποιότητα της εξέτασης, χωρίς τον κίνδυνο κάκωσης είτε λόγω ελλιπούς συνεργασίας με τον ασθενή είτε λόγω ανεπιθύμητων επιπτώσεων του stress,
  • διευκολύνει την όλη διεργασία όταν απαιτείται η ακινησία του ασθενούς, ειδικά των παιδιών και μη συνεργάσιμων ενηλίκων.

Οι τεχνικές ΕΦ καταστολής ή/και αναλγησίας επιτρέπεται να εφαρμόζονται ─ για μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείων σε ενήλικες και παιδιά, όπως: ενδοσκοπικές εξετάσεις  (βρογχοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις)

Όλες αυτές οι επεμβάσεις είναι πολύ σύντομες ή επιφανειακές, πολλές φορές δεν χρειάζεται γενική αναισθησία. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δοθούν κάποια κατασταλτικά, ηρεμιστικά ή παυσίπονα, ούτως ώστε η διαδικασία της επέμβασης να μπορεί να γίνει καλά ανεκτή από τον ασθενή. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών περιγράφεται με τον αδόκιμο όρο «μέθη». Ο ασθενής, σε αυτήν την κατάσταση, είναι ήρεμος, ακίνητος, δεν πονά, αναπνέει φυσιολογικά μόνος του, αλλά ακούει και καταλαβαίνει αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Τι είναι η “Μέθη”;

Η «μέθη» είναι ένας μη επιστημονικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από μη ειδικούς για να περιγράψει μία κατάσταση κατά την οποία, ο ασθενής δεν έχει ολική απώλεια συνείδησης, αλλά είναι αρκετά ήρεμος και έχει μειωμένη αίσθηση του πόνου ώστε να μπορεί να δεχτεί τη διενέργεια μικροεπεμβάσεων.

Η «μέθη» επιστημονικά ονομάζεται «επεμβατική ηρέμηση και αναλγησία», ενώ παλαιότερα ονομαζόταν «ενσυνείδητη ηρέμηση ή καταστολή».

Για τη διενέργεια της χειρουργικής ηρέμησης και αναλγησίας χορηγούνται ηρεμιστικά φάρμακα, τα οποία σε μικρές δόσεις δεν καταστέλλουν ή καταστέλλουν ελάχιστα το καρδιαγγειακό σύστημα και φάρμακα που προκαλούν αναλγησία.

Τι είναι λοιπόν η ενσυνείδητη καταστολή;

Η ενσυνείδητη καταστολή (γνωστή ευρέως με τον μη δόκιμο όρο “μέθη”), είναι μια ασφαλής μέθοδος αναισθησίας με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων από τον αναισθησιολόγο και παρακολούθηση (monitoring) των ζωτικών λειτουργιών με αναισθησιολογικό εξοπλισμό.

Είναι επίσης γνωστή στην βιβλιογραφία ως “ενσυνείδητος καταστολή”  και “ελαφρά καταστολή”). Υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή, να επιλέξουμε το βάθος της αναισθησίας, που ρυθμίζεται εύκολα με τον ρυθμό χορήγησης του φαρμάκου:

  1. Κατάσταση ύπνου με μηδενική αντίληψη από τον ασθενή. Ο ασθενής βρίσκεται είτε σε φυσικό ύπνο είτε σε κατάσταση σημαντικής ψυχικής-διανοητικής χαλάρωσης και κατά την οποία ενώ μπορεί να επικοινωνεί με διαύγεια, έχει περιορισμένη αντίληψη και αδιαφορία για τα συμβαίνοντα στο χώρο (εσωστρέφεια) δηλαδή πλήρη αποσύνδεση από το περιβάλλον Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ότι έχει σχέση με την επέμβαση και ως εκ τούτου να μη θυμάται σχεδόν τίποτα. Αυτό σε συνδυασμό με την κλινικώς εμφανή ψυχική ευφορία που αισθάνεται έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην καταγράφει καμία δυσάρεστη εμπειρία.
  2. Κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, με δυνατότητα επικοινωνίας με τον γιατρό και αντίληψη των γεγονότων αλλά χωρίς ανάμνηση (ο ασθενής δεν θυμάται τί έγινε).
  3. Σημαντική χαλάρωση με αντίληψη και επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά χωρίς πόνο και ταλαιπωρία. Με την ενδοφλέβια καταστολή δεν καταστέλλονται η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, γι′ αυτό έχει υψηλό δείκτη ασφαλείας, ακόμη και για πολύωρες επεμβάσεις, τεκμηριωμένο επιστημονικά.

Συμπερασματικά για την αναισθησία

Με ενσυνείδητη καταστολή ο ασθενής βρίσκεται σε φυσικό ύπνο ή σε σημαντική ψυχική-διανοητική χαλάρωση και ευφορία. Οτιδήποτε βιώνει, το βιώνει θετικά και με ευχάριστη ανάμνηση. Δεν ανησυχεί για την έκβαση της επεμβατικής εξέτασης και για την ακρίβεια δεν την σκέφτεται καν (αποσύνδεση από το περιβάλλον). Οι περισσότεροι ασθενείς θυμούνται τις στιγμές της επέμβασης ως μία ευχάριστη εμπειρία. Παράλληλα, στην ενσυνείδητη καταστολή υπάρχει περιορισμένη αντίληψη του χρόνου με συνέπεια ο ασθενής να θεωρεί ότι η όλη διαδικασία κράτησε ένα λεπτό της ώρας ενώ στην πραγματικότητα ήταν 20- 25 λεπτά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το τέλος της επέμβασης το εκλαμβάνουν ως αρχή. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την ψυχική ηρεμία και ασφάλεια που προσφέρει αυτή η μέθοδος αφού δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να συνομιλεί με τον γιατρό του. Η ενσυνείδητη καταστολή αποτελεί μοναδική ασφαλή διέξοδο σε αυτές τις περιπτώσεις

Αξιολόγηση ασθενών

Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε καταστολή για μια επεμβατική ή μη εξέταση πρέπει να αξιολογούνται πριν τη διαδικασία ώστε να καταστεί δυνατόν να ανιχνευθούν τυχόν ιατρικά προβλήματα και να επιλυθούν πριν τη διαδικασία.         

Πόσο διαρκεί μία αναισθησία;

Η διάρκεια της αναισθησίας εξαρτάται από την διάρκεια της Επεμβατική εξέτασης  Σήμερα, ο αναισθησιολόγος έχει στην κατοχή του μία πληθώρα αναισθησιολογικών φαρμάκων και τεχνικών, με τα οποία του δίνεται η δυνατότητα να παρατείνει ή να συντομεύσει την αναισθησία. Γενικά, η αναισθησία αρχίζει 5 λεπτά πριν την επέμβαση και τελειώνει 5 έως 10 λεπτά μετά την επέμβαση.

Ακολούθως μεταφέρεστε στον θάλαμο ανάνηψης όπου εκεί θα επανακτήσετε τις αισθήσεις και την πλήρη διαύγεια του πνεύματός σας

Ανάνηψη ασθενών

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καταστολή ή/και αναλγησία πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη μεταναισθητική περίοδο σε έναν επαρκώς εξοπλισμένο χώρο ανάνηψης.

Στον ειδικά διαμορφωμένο αυτόν χώρο, θα παραμείνουν τόσο χρόνο όσο χρειάζεστε να επανακτήσουν πλήρως τις αισθήσεις τους. Ο αναισθησιολόγος, εφόσον κρίνει ότι είναι  αιμοδυναμικά σταθερός και είναι ικανοποιημένος από την ανάνηψη σας, δίνει οδηγίες και ο ασθενής φεύγει από το ιατρικό κέντρο.

Τα κριτήρια αποχώρησης του ασθενούς από την ανάνηψη είναι:

  1. να έχει πλήρως τις αισθήσεις του και να ανταποκρίνεται κατάλληλα,
  2. να είναι σε θέση να σταθεί και να περπατήσει χωρίς βοήθεια, ενώ εάν είναι διανοητικά ανάπηρος να συμπεριφέρεται όπως και πριν την καταστολή,
  3. να έχουν επιστρέψει τα ζωτικά του σημεία στις κανονικές τους τιμές και να είναι σταθερά για τουλάχιστον 15 λεπτά,
  4. να είναι υπό έλεγχο και εντός αποδεκτών ορίων τυχόν πόνος, δυσφορία, ναυτία και έμετος,
  5. να έχουν δοθεί εγγράφως αναλυτικές οδηγίες
  • Κατ΄ οίκον αιμοληψία

    Καλέστε στο 2463055800-808 και 2463115911 για να κλείσετε το κατ’οίκον ραντεβού σας.
    πληροφορίες
  • Ώρες λειτουργίας

    • Δευτέρα & Τρίτη
      7:30 – 20:30
    • Τετάρτη, Πέμπτη &
      Παρασκευή
      7:30 – 15:30 &
      17:30 - 20:30
    • Σάββατο
      9:00 – 15:00

Κλείστε ραντεβού

Ξεφυλλίστε τον πλήρη οδηγό

Επιστημονική ομάδα