• 16 ΙΟΎΝ 21

  Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με την εξέταση αντισωμάτων SARS-CoV-2 (ΙgG & IgM)

   

  1.Πώς γίνεται η εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του νέου Κορωνοϊού SARS–CoV-2;
  Η εξέταση αντισωμάτων έναντι του νέου Κορωνοϊού SARS–CoV-2 γίνεται με αιμοληψία. Επίσης δε χρειάζεται να είστε νηστικός/ή.

  2.Πότε ολοκληρώνεται η εξέταση;
  Τα αποτελέσματα του ελέγχου των αντισωμάτων IgM και IgG ολοκληρώνονται εντός 2-3 ωρών.

  3.Χρειάζεται να κλείσω ραντεβού για την εξέταση;
  Δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού για την αιμοληψία. Το Ιατρικό Κέντρο φροντίζει για την άμεση εξυπηρέτησή σας ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή σας στο χώρο. Ωστόσο, αν κάποιος ασθενής επιθυμεί να προγραμματίσει το ραντεβού του μπορεί.

  4.Παρέχεται κατ’οίκον αιμοληψία για την εξέταση;
  Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία μετακίνησης του εξεταζόμενου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μπορείτε να καλέσετε στο 2463055800-808 και 2463115911 για να κλείσετε το κατ’οίκον ραντεβού σας.

  5.Πόσο κοστίζει η εξέταση;
  Το κόστος της ανίχνευσης των IgG αντισωμάτων είναι στα 15€, ενώ η ταυτόχρονη ανίχνευση των αντισωμάτων IgG και IgM κοστίζει 25€.

  6.Το Ταμείο μου καλύπτει το κόστος της εξέτασης;
  Επί του παρόντος η εξέταση δεν καλύπτεται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς.

  7.Η ιδιωτική μου ασφάλιση καλύπτει το κόστος της εξέτασης;
  Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και κατόπιν συνεννόησης με το Κέντρο μας θα ενημερωθείτε εάν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της εξέτασης.

  8.Πρέπει να είναι επιβεβαιωμένο από Μοριακό (PCR test) ή Rapid Test Ag ότι έχω περάσει Covid-19 για να κάνω έλεγχο αντισωμάτων;
  Όχι, δεν είναι απαραίτητο να έχετε νοσήσει για να προχωρήσετε σε έλεγχο αντισωμάτων. Η εξέταση αντισωμάτων αφορά, πέραν των ατόμων που έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει από Covid-19, άτομα που είτε είχαν συναφή συμπτώματα το προηγούμενο διάστημα, αλλά δε γνωρίζουν εάν επρόκειτο για τη συγκεκριμένη λοίμωξη ή αποτελούν πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς καθώς μπορεί να νόσησε κάποιος από το στενό οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό χώρο, άτομα που αναμένεται να εμβολιαστούν προκειμένου να γνωρίζουν ότι δεν νοσούν τώρα, ή έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να ελέγξουν την ανοσοποίησή τους.

  9.Πόσο καιρό μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορώ να κάνω τεστ αντισωμάτων;
  Το χρονικό διάστημα στο οποίο επιτυγχάνεται η φυσική ανοσοποίηση διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Σε ένα άτομο το οποίο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό μπορεί να απαιτείται έως και 8 εβδομάδες για τη μεγιστοποίηση του τίτλου των αντισωμάτων του από τη μόλυνση. Μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων ο ασθενής μπορεί να προσέλθει όποτε επιθυμεί για τον έλεγχο των αντισωμάτων του.

  10.Είχα κάποια συμπτώματα πριν από λίγους μήνες και δεν εξετάστηκα για Covid-19. Θα δείξει το test αντισωμάτων αν είχα νοσήσει ή όχι;
  Αν νοσήσατε από Covid-19 το προηγούμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να έχετε θετικό τεστ αντισωμάτων. Ωστόσο, έως τώρα δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα διατηρεί κανείς τον τίτλο των αντισωμάτων του και εάν αυτά του προσφέρουν πλήρη ανοσία.

  11.Τι μου δείχνει η εξέταση IgG;
  Τα αντισώματα IgG έναντι του Sars-Cov-2 είναι εξειδικευμένα αντισώματα για την πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κορωνοϊού και αρχίζουν να εμφανίζονται στον οργανισμό από την 8η ημέρα της λοίμωξης. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει πως έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό, είτε με φυσικό τρόπο (νόσηση) είτε με τεχνητό (εμβολιασμός). Η ύπαρξη αντισωμάτων είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκούν ή ποιος τίτλος αντισωμάτων είναι ικανοποιητικά προστατευτικός από μία νέα λοίμωξη.

  12.Τι μου δείχνει η εξέταση IgM;
  Τα αντισώματα IgM παράγονται αρκετά γρήγορα έπειτα από μία μόλυνση και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, πριν την ανάπτυξη της μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης (που είναι τα IgG αντισώματα). Επίσης, αρχίζουν να αναπτύσσονται από την 3η έως 6η ημέρα από τη μόλυνση, ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή.

  13.Πότε πρέπει να ελέγξω τα IgG και πότε τα IgM; Αρκεί να κάνω ένα από αυτά ή πρέπει να τα κάνω και τα δύο;
  Η επιλογή του κατάλληλου test αντισωμάτων (IgG ή IgM) συνδέεται με το ιστορικό του κάθε ενδιαφερόμενου. Η ταυτόχρονη ανίχνευση των IgM και IgG αντισωμάτων αυξάνει την ευαισθησία της μεθόδου και προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το χρονικό προσδιορισμό τυχόν μόλυνσης. Εάν υποψιάζεστε πως ήρθατε σε επαφή με κρούσμα ή είχατε συμπτώματα τις τελευταίες 10 ημέρες, συνιστάται να ελέγξετε τα επίπεδα των IgM και IgG αντισωμάτων. Αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να επιλέξετε τον προσδιορισμό μόνο των IgG αντισωμάτων.

  14.Δεν εκδήλωσα συμπτώματα Covid-19, ωστόσο το test αντισωμάτων βγήκε θετικό. Θα πρέπει να ελεγχθεί και η οικογένειά μου;
  Ένα θετικό test αντισωμάτων δείχνει πως έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στο παρελθόν και πιθανώς νοσήσατε ασυμπτωματικά. Ωστόσο, η ημερομηνία μόλυνσης δε δύναται να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Επομένως, ο οικογενειακός σας περίγυρος θα μπορούσε να προβεί σε έλεγχο αντισωμάτων IgM και IgG ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν, επίσης, εκτεθεί στον ιό.

  15.Πόσο αξιόπιστο θεωρείται το αποτέλεσμα των test αντισωμάτων;
  Σε ένα θετικό test, η εξειδίκευση του αποτελέσματος των IgG αντισωμάτων ανέρχεται στο 99.9 % και η ευαισθησία στο 98.8%. Τα IgM αντισώματα έχουν ειδικότητα 97.50% και ευαισθησία τάξεως 78.65%. Ωστόσο, ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε test αντισωμάτων, δε μπορεί να αποκλείσει τελείως τη πιθανή μόλυνση από τον SARS–CoV-2, από την οποία, ωστόσο, δεν αποκτήθηκε ανοσία είτε γιατί πέρασε αρκετός καιρός είτε γιατί δεν δημιουργήθηκαν αντισώματα.

  Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό μας Κέντρο στα 2463055800-808 και 2463115911.

Photostream