• 01 ΔΕΚ 19

  1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

   

  Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

   

  Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988. Εκείνη την περίοδο το AIDS αποτελούσε μία από τις πιο καταστροφικές νόσους με εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση κατά του φονικού ιού HIV και να τιμηθούν τα θύματα της ασθένειας.

  Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ο ιός HIV προσβάλλει τα υγιή κύτταρα του ανθρώπου, το ανοσοποιητικό του σύστημα καταρρέει και ως αποτέλεσμα το προσβληθέν άτομο υποκύπτει σε διάφορες λοιμώξεις. Όσοι έχουν τον ιό μπορούν να τον μεταδώσουν και μόνο ένας φορέας HIV στους 500 δεν αναπτύσσει AIDS. Tα βασικά στάδια του ιού είναι 3, η οξεία λοίμωξη, η κλινική λανθάνουσα περίοδος και το AIDS.

  Αναλυτικότερα στο πρώτο στάδιο, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως γρίπη, πονόλαιμο, ναυτία, πονοκέφαλο και εξανθήματα. Στο δεύτερο στάδιο που διαρκεί από 3 έως και 20 χρόνια εμφανίζονται επιπλοκές όπως απώλεια βάρους, πόνος στους μύες και γαστρεντερικά συμπτώματα. Και στο τελικό στάδιο κατά την εμφάνιση AIDS παρουσιάζονται προβλήματα του αναπνευστικού όπως πχ πνευμονία, σύνδρομο αδυνατίσματος και καντιντίαση του οισοφάγου. Επιπρόσθετα, όταν κάποιος πάσχει από AIDS αναπτύσσονται πολύ συχνότερα διάφοροι τύποι καρκίνου.

  Πως  μεταδίδεται ο ιός;

  Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

  Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

  Η διάγνωσή του πραγματοποιείται με ένα τεστ αντισωμάτων HIV (I,II) μέσω αιματολογικού ελέγχου.

  Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης. Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό.

  Από την αρχή της επιδημίας, σχεδόν 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.

  Στην Ελλάδα :

  • 2.562 οροθετικοί πέθαναν έως τώρα

  • 12.547 άτομα γνωρίζουν ότι ζουν με τον ιό HIV

  • 83% είναι άνδρες

  • 6,8% είναι μετανάστες/στριες από χώρες με γενικευμένη HIV λοίμωξη

  • 51% διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου το 2014 (το 2ο υψηλότερο ποσοστό στη Δ. Ευρώπη)

  • 807 οροθετικά άτομα προέρχονται από χώρες με γενικευμένη επιδημία AIDS

  • 65 μωρά γεννήθηκαν με HIV λοίμωξη

  • 997 στα 1000 άτομα δεν έχουν κάνει ποτέ HIV test από το 2004

  Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τον ιό καλέστε στην Τηλεφωνική Γραμμή 210-7222222, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-21:00.

  Πηγή: http://www.keelpno.gr/, http://www.kentrozois.gr/ , http://www.hivaids.gr/

  Για το Ιατρικό Πτολεμαΐδος,

  Λάζου Ελένη

  Γενικός Ιατρός

   

Photostream